SOS examenstress voor mama (of papa)!

Gepubliceerd op 4 december 2023 om 10:20

Ze komen er weer aan. De examens voor onze tieners.

Voor sommigen een periode van rust. Voor velen onder ons eerder pittige weken waarin de gemoederen best wel eens hoog kunnen oplopen.

 

Ik neem je graag even mee in de examenperikelen met mijn dochters.

SITUATIE 1:

Pientere meid doch gezegend met AD(H)D en dyscalculie en nog vanalles... Laat ons zeggen dat voor deze lieve dromer van mij de examens best een pittige uitdaging waren. Door tal van gezondheidskwaaltjes waren er ook steevast enkel blanco pagina's in haar cursus. Alle hens aan dek dus! Grote bezorgdheid daar. Heeft ze wel voldoende lessen gevolgd? Heeft zij alles goed begrepen? Ik wou haar wel helpen, maar de cusrsus wiskunde van die leerkracht leek zelfs voor mij chinees. Ik voelde me zo boos, gefrustreerd, machteloos.... En bang. Gaat ze het wel halen dit schooljaar? Wat als...

 

SITUATIE2:

Andere zeer pientere dochter van mij. Zeer hoogbegaafd, heeft nog nooit echt moeten leren. Gruwelt van alles wat met controle en autoriteit te maken heeft. Gezegend met dyslexie en durft taalvakken echt wel verkeerd in te schatten af en toe... Deze gaat héél relax om met de examens. Heel de namiddag tijd genoeg! Beetje lanterfanten, heel veel bellen met de vriendinnen (ik vermoed dat jongens dan eerder gaan gamen ofzo). En dan volgen er 2 mogelijke scenario's. De alom gekende paniek 's avonds als blijkt dat het toch verkeerd werd ingeschat of helemaal geen paniek en een minder goed examen de volgende dag. Wie kan het wat schelen...

 

Aaaargh... soms zou ik hen achter het behang willen plakken! Het gaat over hun toekomst. Begrijpen ze dat dan niet?!

Ik wil zo graag dat het goed gaat! Een goed diploma, een goeie job, een mooi en gelukkig leven... Kon ik ze maar wakker schudden! Deze jeugd lijkt zo verloren. I know!

En o ja, als je gescheiden bent, kan de pret helemaal niet meer op. Want ook ex-partner-(niet-zo) -lief houdt je als een havik in de gaten. Doe je het wel goed? Zit je hen wel genoeg achter de veren? Help je wel genoeg? Als die examens fout gaan, zal het nog jouw fout zijn...

Nee, echt reden genoeg om een voorraad alcohol, slaapmiddelen, kalmeringstabletten, badschuim (alles wat maar kan ontspannen) in huis te halen. of net nu kriebelt het om die loopschoenen van onder het stof te halen en het huis te ontvluchten. Alles is goed om de stress te managen, want die is alom tegenwoordig!

Zo heb ik jaren dapper doorgedaan, tot de bom ontplofte!

 

De zoveelste slaande deur van de jongste dochter, omdat ik 'goedbedoeld' uiteraard voor de zoveelste keer mijn bezorgdheid uitte. "Alles onder controle? Lukt het?" Stiekem nog een lading propere was in haar kleerkast komen leggen in de hoop dat het minder hard zou opvallen dat ik wanhopig probeerde in te schatten of ze wel goed bezig was ;-)

En ja, een tas thee met een stuk fruit of een koekje brengen als aanmoediging... Deze zet ik nog dapper in de categorie win-win. Hier wordt ze meestal nog wel blij van en ik heb toch weer even een CONTROLE momentje.

 

Voilà, het hoge woord is eruit: CONTROLE

 

Maar wat wilde ik juist controleren?

-Wilde ik controle houden over de toekomst? Zorgen dat het zeker goed komt later?

-Wilde ik controle houden over de situatie? Mezelf indekken tegenover de 'meekijkende' buitenwereld. De papa van de kinderen, de school, mijn eigen ouders... Mijn faalangst als mama...

Alles speelde mee, besef ik nu.

 

En weet je, het maakte er mij als mama niet leuker en liever en sterker mee. Integendeel. ik projecteerde mijn onzekerheid en mijn angst op mijn kinderen. De stress in huis kwam niet alleen door de examens. Ze kwam voor een groot deel vanuit mezelf!

 

Alles veranderde toen ik dat begon in te zien.

Ik liet het los.

 

Controle over de toekomst is de grootste illusie ter wereld. Die heb je niet! Zelfs met de beste diploma's op zak, kan het ongelofelijk mis gaan!!

Ik besefte dat ik mijn kinderen veel sterker zou maken, als ik hen leerde 'Leven'.

En Leven is voor mij: geïnteresseerd zijn in waar je hart blij van wordt. Daarvoor gaan. Met vallen en opstaan. Je successen vieren en leren uit je fouten. Ze met liefde omarmen. Ze horen erbij. Je groeit ervan!

 

Mijn eigen faalangst was snel geparkeerd. De papa van de kinderen belde ik op met de mededeling dat ik het niet meer deed. Bij mij zijn de kinderen vrij om zichzelf te zijn. Met successen en misschien hun mislukkingen. En hun eigen verantwoordelijkheid...De thee en het fruit en de koekjes... die doe ik nog wel. Maar nu uit pure mama-love! En zo is het goed!

 

Ik laat hen vrij.

Ik vier mee wat er goed gaat en ben een warme schouder om op te huilen als het mislukt. Een begripvol en luisterend oor. En ja, af en toe ook een kritische spiegel, want dat mag... ook daar leren ze van.

 

En zo is het goed.

Mijn examenstress is weg.

Ik ben er nu helemaal om hen te steunen. Geen druk. 

 

En als hun eigen geweten hen een beetje stress bezorgt is dat helemaal prima. Dat is hun proces. Hun leerschool. Dan hebben ze alvast geleerd om misschien volgende keer toch wat sneller te starten met studeren. Hoe waardevol!

 

Ondertussen heb ik een heel liefdevolle, warme en wijze relatie met mijn dochters. Heel respectvol. 

 

Ik heb hen nog nooit zo zien openbloeien en groeien als mens. Zij nemen nu de verantwoordelijkheid op voor hun leven en kennen zichzelf ondertussen behoorlijk goed. Ze kennen hun sterktes en anticiperen op hun valkuilen. En dit alles in vertrouwen dat ze een veilige haven van liefde hebben, waar ze nooit afgerekend worden.

 

Ik wens het iedereen toe!

 

Veel liefs

 

-x- Dagmar

 

Supertip:  Top cursus coming soon

5 Bijzondere Survivaltools om de 'schoolstress'beren te temmen!

Ben je er ook zo klaar mee? Al die druk? Al die zorgen? Al die stress.... ?

Wil jij dit ook, terug plezier beleven aan het opvoeden van jouw kinderen? Terug mogen focussen op wat er echt toe doet. Hen terug mogen begeleiden in de waarden die voor jou echt belangrijk zijn, in plaats van gewoon mee te moeten hollen in hoe de maatschappij 'het verwacht'?

Wil jij ook dit top gezin waar jullie allemaal mogen schitteren in jullie eigen talent en waar jullie elkaar samen over hindernissen helpen? Gezin superpower?! Klaar voor een liefdevol, respectvol, vredevol en fantastisch krachtig 2024?

 

Heb je na het lezen van bovenstaande nu zoiets van "Ja Dagmar, allemaal leuk en wel, maar hoe begin ik daar nu aan?"

Of ben je net razend benieuwd hoe jij deze rust ook zelf kan realiseren in jouw gezin?

Dan heb ik geweldig nieuws voor je!

 

Hij komt er heel snel aan. Ik maakte speciaal voor jou een online cursus van 5 suuuuper waardevolle en inspirerende lesmomenten.  Tools die jij als ouder in je rugzak mag steken en die jou op weg gaan helpen!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.